Impro liga

IMPRO LIGA

Impro liga je je temeljni program impro gledališča v Sloveniji in državno tekmovanje v gledališki improvizaciji, ki deluje že skoraj 30 let. Vsako sezono se v tekmovanje vključujejo uveljavljeni impro kolektivi, ki se potegujejo za naslov državnega prvaka. 

Ustanovljena je bila leta 1993 z uradnim razglasom v reviji Mzin, ko je Andrej Rozman - Roza v imenu ustanovitelja lige Gledališča Ane Monro k sodelovanju v improvizacijskih igrah povabil skupine z različnih koncev Slovenije. 

Največji del programa obsegajo impro tekme, kjer se med sabo v gledališko-športnem duhu pomerita dve ekipi, sodeluje in ocenjuje pa občinstvo, ki tudi odloči o zmagovalcu. Del Impro lige so tudi celovečerne tematske improvizirane predstave Impro liga ekshibicije ali Specialke.

Vse predstave so enkratne, spogledujejo pa se s tako s popularno kulturo kot z družbeno-kritično in angažirano mislijo. Improvizatorji prizore gradijo na osnovi inspiracij iz predlogov občinstva, prisotnosti  in odzivanja na soigralce.

Program je do leta 2013 potekal v okviru KUDa France Prešeren, nato pa pod okriljem Društva za kulturo in izobraževanje IMPRO na različnih odrih - v Centru kulture Španski borci, v Dijaškem domu Tabor, spet v KUD France Prešeren v Trnovem, nato v CSK France Prešeren in nazadnje v Menzi pri koritu v AKC Metelkova mesto. 

Impro liga povezuje skupnost odraslih improvizatorjev iz vse Slovenije, spodbuja razvoj različnih pristopov h gledališki improvizaciji in pripravlja raznolike produkcije. Vsako leto v programu sodeluje vsaj 8 kolektivov izkušenih improvizatork in improvizatorjev, razvijamo metodo skupne refleksije in vzpostavljamo projekte Improgojnica in Impro pokal za manj izkušene improvizatorje. Impro liga v sodelovanju s ŠOU v Ljubljani od 2006 dalje organizira tudi vsakoletno Medfakultetno impro prvenstvo. Letno v Impro ligi in njenih podprojektih sodeluje okoli 100 odraslih in izkušenih improvizatork in improvizatorjev, ki nastopajo na 40 predstavah v posamezni gledališki sezoni. Povezujemo se s partnerskimi festivali, posebej z Golim odrom, Ano Desetnico, Junijem v Ljubljani, Trnfestom in drugimi.

Pomembno vlogo pri razvoju programa je odigral KUD France Prešeren kot prostor alternativnih kultur in oder, na katerem je slovenski impro nastal, poleg njega pa tudi povezovanja z drugimi organizacijami (Teater Narobov – Zavod Federacija), srečevanja s tujimi ustvarjalci, selitve v nove prostore in povezovanja z njimi. Danes je impro gledališče v Sloveniji zelo prisotno v različnih krajih in gledaliških prostorih, saj so se iz delovanja v Impro ligi razvila številna društva (KUD Impromobile, KUD Banda Ferdamana, KUD Kiks, KD IGLU, KUD Talija, KD Snig idr.), mesto Impro lige pa tako vse bolj postaja povezovanje različnih skupin improvizatorjev in improvizatork, izmenjava stilov in povezovanje na področju improvizacijskega gledališča ter kolektivnega soustvarjanja.