Produkcije

Trajanje: 60 min

2023 / 2022

Plasti agresije

Raziskovalna predstava impro gledališča za odrasle (17+)

Predstava Plasti agresije je uprizoritveni projekt, znotraj katerega ustvarjalci – izkušeni gledališki improvizatorji – naslavljajo tematike nasilja z različnih zornih kotov. S predstavo naslavljajo družbeno noto nasilja, nasilje kot naučen vedenjski vzorec in zlorabo. Predstava obravnava različne vrste nasilja – psihično, telesno, spolno, ekonomsko, zalezovanje, nasilje po spletu in trgovanje z ljudmi. Cilj predstave ni olepševanje, dramatiziranje, posploševanje ali razreševanje aktov nasilja, temveč ponuditi vpogled v življenje posameznikov in skupin ljudi, ki so vpeti v krog nasilja – ali ga doživljajo ali povzročajo na različnih ravneh – sistemski, institucionalni, ideološki, družbeni, medosebni in osebni ravni. Skozi predstavo ustvarjalci naslavljajo trenutke, ki so v družbi prepoznani kot tabu ter so pogosto banalizirani. 

Predstavo sestavljajo 3 do 4 improvizirani prizori, za inspiracijo posameznih zgodb in prizorov pa si ustvarjalci jemljejo resnične izpovedi, statistike ter strokovna gradiva po predlogu publike. Improvizacijsko gledališče omogoča črpanje iz asociacij in izkušenj improvizatorjev na odru ter občinstva ter na ta način posega v kolektivno družbeno zavest vseh v dvorani.


Koncept in igra: Nina Beganović, Olivija Grafenauer, Jošt Jesenovec, Veronika Vižintin


Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Predstava je nastala s sodelovanjem v projektu Prava zveza v organizaciji Društva Ključ.

Glasovi

Intimno popotovanje po poteh posameznice in kolektiva, predstava impro gledališča

Improvizirana celovečerna predstava, ki se dotika teme notranjih glasov in različnih načinov, na katere se ti kažejo zunanjemu svetu. 

Glasovi so se rodili iz samote karantene. Večina odrskih likov in resničnih oseb se je v zadnjem času izolirala, družbo pa so jim/nam delali najrazličnejši glasovi: tisti iz novic, prijatelji_ce na daljavo, glasovi lastnih čustev in (za)misli, zraven pa še kriki in tišina, ki se je razprostirala med njimi. 

Vsake toliko smo se vprašale o soglasjih in razglašenosti v nas samih in med nami in s svetom. Smo varne, svobodne, se sploh še imamo? Ali obstajamo kot celostne in enotne osebe? Nas kdo sliši? So si naši glasovi med seboj kontre? Ali lahko skupaj sploh še kaj dosežemo?

Notranji glasovi so del vseh nas, nas strašijo, spodbujajo, grajajo, opominjajo, … Prihajajo v različnih oblikah, ob različnih časih, včasih so naši prijatelji in včasih naši sovražniki. Ljudje najdemo raznovrstne načine, kako se soočati z lastnimi glasovi: jih poslušati, zatreti, preslišati, objeti. Ustvarjalke iščemo načine, kako izraziti notranje glasove, kako reagirati na glasove drugih, kako iskati sozvočje ali se ga izogibati in kaj s seboj prinese odločitev, da svoj glas postaviš nasproti drugega.


Koncept in igra: Olivija Grafenauer, Mistral Majer, Urša Strehar Benčina, Sara Šoukal

Glasba: Luka Seliškar

Oblikovanje luči: Veronika Hana Grubič

Kostumi: Tina Žen

Fotografije: Maruša A. Rems


Improške: Improške so odprta, nehierarhično organizirana skupina improvizatork, ki deluje pod okriljem Društva IMPRO. V okviru skupine raziskujejo vprašanja spola in se lotevajo različnih projektov, kjer se poigravajo s subverzijo. Improške članicam predstavljajo varno skupnost, v kateri lahko raziskujejo, se razvijajo, preizkušajo svoje meje in iščejo različne oblike izraza skozi improviziran performans. Članice so se srečale leta 2014 na navdihujoči delavnici o spolu v gledališki improvizaciji, se povezale in aktivirale, od takrat pa so izvedle več produkcij, nastopile na festivalih Rdeče zore, Igraj se z mano, Goli oder, Sindikat odklonskih entitet, Dobimo se pred Škucem, Rdeči revirji, Kavč festival idr. 


Zahvale: Maja Dekleva Lapajne, Mark J. Užmah, Eva Jus, Urša Majcen, Luka Piletič, Maruša A. Rems, Tea Vidmar, Anže Virant, Tina Žen in kolektiv Improške. 


Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Koprodukcija: Društvo Hiša otrok in umetnosti

Projekt je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.

Trajanje: 25 min

2023 / 2022 / 2021 / 2020

Priznanja in nagrade: Finalni izbor za mednarodno nagrado odličnosti URBana LJUBLJana 2022

Ulični impro kviz

Impro liga Specialka, predstava uličnega gledališča

Na ulico prihaja improviziran spopad v znanju zelo pomembnih in izredno nepomembnih dejstev! Pa tudi vseh vmes. Tekmovalci, ki jih boste pomagali soustvariti in ki bodo morda izjemno spominjali na vašo zobozdravnico ali na vzgojitelja v vrtcu vašega otroka, bodo postavljeni pred različne naloge, vi pa jim boste pri tem stali ob strani ali pa njihovo delo še dodatno otežili.

Kdo se bo prebil do konca in pobral veliko nagrado? Kdo bo šel za tri tedne smučat na Krvavec, kdo pa se bo poslovil praznih rok? Kdo bo prejel zlato, kdo pa cink? Pridite pogledat na ulico!


Igrajo: Olivija Grafenauer, Sara Šoukal, Veronika Hana Grubič, Mistral Majer, Maja Trampuš, Luka Piletič, Kristjan Kolar in Jošt Jesenovec

Koncept in režija: Jošt Jesenovec


Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO 

v sodelovanju z Gledališčem Ane Monro

Trajanje: 45 min

2022 / 2021 /2020

Potica poklicev

Predstava improvizacijskega gledališča za otroke od 9 do 12 let ali od 12 do 15 let (2. in 3. triada OŠ)

Predstava improvizacijskega gledališča interaktivne narave na temo Kaj bom, ko bom velik ... Improvizacijsko gledališče je mladim prijazna oblika uprizoritvene umetnosti, kjer dramsko besedilo ni vnaprej določeno, temveč nastaja z vključevanjem predlogov občinstva.

Trije junaki se znajdejo pred dilemo kam po končani osnovni šoli. S pomočjo predlogov občinstva se bodo junaki znašli v različnih življenjskih situacijah, ki bodo zaznamovale njihove odločitve o karierni poti.

Obravnavana tema: 

Preko igre vlog in skozi zanimive zgodbe mladostnikov so predstavljeni različni poklici in življenjske situacije posameznikov, ki se znajdejo v dilemi, kam po končani OŠ.

Predstava je nastala v okviru projekta »VšečKAM in GREM - KARIERNI CENTER ZA MLADE« 

Predstava je gostujoča in je primerna za osnovne šole.


Koncept in igra: Olivija Grafenauer, Jošt Jesenovec in Mistral Majer


Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO 

Trajanje: 45 min

2023 / 2022

Priznanja in nagrade: Srebrno priznanje festivala Vizije 2023, JSKD

ŠILA predstava: Ko si nekdo, si tako

Dijaška celovečerna predstava impro gledališča

Skupina šilark in šilarjev je na začetku julija 2022 z nekaj mentoricami in mentorji odpotovala v divjino ob presahli Dragonji in med divjimi svinjami raziskovala impro v vseh njegovih dimenzijah. Ob pomanjkanju vsakodnevnega luksuza se je razvila solidarnost in kar hitro so prehajali od neznancev do prijateljic, od neznank do prijateljev. In zato ne preseneča, da je tudi skozi impro delavnice tema prijateljstva prihajala vedno znova na dan. Odločili so se, da bodo to temo raziskovali tudi na odru. Zanima jih vse: kakšna so najtesnejša prijateljstva, kdaj komu nastaviti ogledalo, kako se prebiti čez težke čase in kako skupaj praznovati pomembne življenjske dogodke.

Za večino je to prva daljša improvizacijska predstava, prvi odmik od kratkih impro disciplin in prvo globoko impro raziskovanje. V prijateljstvih pa imajo že mnogo izkušenj.


Zamisel in igra: Žana Dolenc Čučnik, Gaja Gorenc, Jitske Hartmans, Lovro Jug, Martin Kerin, Nina Koritnik, Anteja Mugerle, Alica Muratović Romih, Žan Razboršek, Eva Režek, Mateja Strle, Indija Stropnik, Blažka Šifrar, Dominika Tekavc, Naomi Uma Zorman

Mentorstvo: Liza Berden, Mojca Frim, Doroteja Jemec, Jošt Jesenovec, Mistral Majer

Umetniško vodstvo: Doroteja Jemec, Jošt Jesenovec


Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO, program ŠILA - Šolska impro liga