Glasovi

Intimno popotovanje po poteh posameznice in kolektiva, predstava impro gledališča

Trajanje: 60 min


Improvizirana celovečerna predstava, ki se dotika teme notranjih glasov in različnih načinov, na katere se ti kažejo zunanjemu svetu.

Glasovi so se rodili iz samote karantene. Večina odrskih likov in resničnih oseb se je v zadnjem času izolirala, družbo pa so jim/nam delali najrazličnejši glasovi: tisti iz novic, prijatelji_ce na daljavo, glasovi lastnih čustev in (za)misli, zraven pa še kriki in tišina, ki se je razprostirala med njimi.

Vsake toliko smo se vprašale o soglasjih in razglašenosti v nas samih in med nami in s svetom. Smo varne, svobodne, se sploh še imamo? Ali obstajamo kot celostne in enotne osebe? Nas kdo sliši? So si naši glasovi med seboj kontre? Ali lahko skupaj sploh še kaj dosežemo?

Notranji glasovi so del vseh nas, nas strašijo, spodbujajo, grajajo, opominjajo, … Prihajajo v različnih oblikah, ob različnih časih, včasih so naši prijatelji in včasih naši sovražniki. Ljudje najdemo raznovrstne načine, kako se soočati z lastnimi glasovi: jih poslušati, zatreti, preslišati, objeti. Ustvarjalke iščemo načine, kako izraziti notranje glasove, kako reagirati na glasove drugih, kako iskati sozvočje ali se ga izogibati in kaj s seboj prinese odločitev, da svoj glas postaviš nasproti drugega.


Koncept in igra: Olivija Grafenauer, Mistral Majer, Urša Strehar Benčina, Sara Šoukal

Glasba: Luka Seliškar

Oblikovanje luči: Veronika Hana Grubič

Kostumi: Tina Žen

Fotografije: Maruša A. Rems


Improške: Improške so odprta, nehierarhično organizirana skupina improvizatork, ki deluje pod okriljem Društva IMPRO. V okviru skupine raziskujejo vprašanja spola in se lotevajo različnih projektov, kjer se poigravajo s subverzijo. Improške članicam predstavljajo varno skupnost, v kateri lahko raziskujejo, se razvijajo, preizkušajo svoje meje in iščejo različne oblike izraza skozi improviziran performans. Članice so se srečale leta 2014 na navdihujoči delavnici o spolu v gledališki improvizaciji, se povezale in aktivirale, od takrat pa so izvedle več produkcij, nastopile na festivalih Rdeče zore, Igraj se z mano, Goli oder, Sindikat odklonskih entitet, Dobimo se pred Škucem, Rdeči revirji, Kavč festival idr.


Zahvale: Maja Dekleva Lapajne, Mark J. Užmah, Eva Jus, Urša Majcen, Luka Piletič, Maruša A. Rems, Tea Vidmar, Anže Virant, Tina Žen in kolektiv Improške.


Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Koprodukcija: Društvo Hiša otrok in umetnosti

Projekt je kot produkcija v letu 2021 sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana.2022


2021

Uprizoritev je del Rdečega cikla v produkciji Rdečih zor.

Vstopnina: 6 eur ena predstava / 10 eur dve predstavi večera

Prodaja vstopnic: uro pred vsako predstavo na blagajni prizorišča. Za ogled predstave je potreben PCT pogoj.

Vstopnina: 8 eur / 6 eur* (*študentke, brezposelne, samozaposlene v kulturi, improvizatorke v Društvu IMPRO). Za rezervacije vstopnic nam pišite na info@drustvoimpro.si Število vstopnic je omejeno. Za ogled predstave je potreben PCT pogoj.


Recenzije predstave:

Radio Študent: https://radiostudent.si/kultura/teater-v-eter/zgodba-nekega-glasu

Goli odziv: http://www.goli-oder.org/goli-odziv.html

Radio MARŠ: http://radiomars.si/info/odprti-termin/njihovi-glasovi-improskeFOTO:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1484189705261045&type=3 Foto: Maruša A. Rems

http://www.goli-oder.org/galerija-425028.html Foto: Kristjan Kolar

http://rdecezore.org/?p=15787&lang=en&l=2021 Foto: Saša Nemec