Impro liga 30 let

Impro liga 30 let

Rojstnodnevni festival s predstavami improvizacijskega gledališča, za odrasleOd PET, 24. 11. 2023 do SRE, 29. 11. 2023

 

Menza pri koritu, AKC Metelkova mesto, Ljubljana - predstave

Klub SOT 24,5, AKC Metelkova mesto, Ljubljana - razstava

 

Impro liga je najstarejši program improvizacijskega gledališča v Sloveniji. Impro ligo so začeli člani Gledališča Ane Monro. Začetni poziv, Obznana je bila objavljena v reviji Mzin, kjer so monrojevci k sodelovanju povabili različne kolektive, ki bi se želeli preizkusiti v gledaliških športih. Prvo tekmo so odigrali 29.11.2023 ob polni luni v KUDu France prešeren v Ljubljani. Iz začetnega turnirja in delavnic se je v naslednjih letih razvil polnokrvni program improvizacijskega gledališča za odrasle, ki je v KUDu France Prešeren deloval do leta 2013. Od takrat smo program razvijali še naprej in se selili po različnih ljubljanskih gledaliških prostorih, med drugim v CK Španski borci, CSK France Prešeren in drugih. Od leta 2022 je naše domače prizorišče Menza pri koritu v avtonomni kulturni coni Metelkova mesto. Program deluje in povezuje številne odrasle aktivne gledališke improvizatorje in improvizatorke z vseh koncev Slovenije. V 30 letih smo izvedli več kot 1.000 predstav improvizacijskega gledališča za odrasle v Ljubljani in po Sloveniji. Uprizarjali smo tako impro tekme kot različne dolgometražne in tematske predstave, za vse pa je bilo značilno, da so nastajale brez predhodnega besedila ali scenarija ter v sodelovanju gledaliških improvizatorjev in občinstva ter da je bila vsaka od njih odigrana le enkrat samkrat na enak način. Vsako sezono v programu sodeluje okoli 100 improvizatorjev. Ustvarjalci_ke so stari med 20 in 70 let.

 

Vstopnice: 

Festivalska 20 €

Dnevna 8 € oz. 6 € za dijake, študente, upokojence, brezposelne

Vstopnice so na voljo na lokaciji na info točki pri vratih Menze vsak dan od 18:30 do 20h oz. pred predstavami in med Impro maratonom. Plačilo je možno samo z gotovino.

Rezervacije vstopnic: 

Pišite nam na liga@drustvoimpro.si z zadevo REZERVACIJA ter sporočite za katero predstavo in število vstopnic za rezervacijo. Plačilo in prevzem kart sta na vratih najkasneje 30 min pred začetkom predstave. (Za Impro maraton ni rezervacij.)
 

Kolofon:

Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Vodje programa Impro liga: Jaka Korošec, Mistral Majer in Teodora Švet

Koprodukcija: Menza pri koritu

Soorganizator razstave: Klub SOT 24,5 / Društvo YHD 

Medijski sponzor: Radio Študent

 

Več informacij:

www.impro-liga.si

www.drustvoimpro.si

FB: improliga.si

Insta: impro_liga

Kontakt: liga@drustvoimpro.si

 

Hvala za podporo:

Urad RS za mladino

JSKD

Vsi sodelujoči na festivalu Impro liga 30 let.


PROGRAM:


Impro liga praznuje 30 let!

 

To prelomnico bomo proslavili s festivalskim, kar petdnevnim programom in skupno tridesetimi urami improvizacijskega gledališča na odru Menze pri Koritu. Na predstavah bodo nastopili odlični improvizatorji in improvizatorke, ki so v različnih obdobjih blesteli na Impro liga odrih. Nekateri od njih so tudi priljubljeni znani Slovenci, za katere morda ne veste, da so svoje kariere začenjali v Impro ligi.

PET, 24. 11. 2023

 

Impro liga 30: Predstava spominov / 20:00


Na otvoritveni predstavi 30. obletnice Impro lige, se bomo skupaj z pomembnimi predstavniki_cami različnih obdobij programa spominjali, kako je bilo v Impro ligi nekoč, kateri prizori so bili tako nori, da spomini na njih živijo še danes, kakšno je bilo vzdušje in kaj so bile še nekatere druge nepozabne dogodivščine znotraj programa Impro liga. Prizore bodo navdihovali osebni spomini nastopajočih improvizatorjev, spomini odmevnih zgodovinskih članov_ic Impro lige, ki nam jih bodo predali pisno ter tudi spomini, ki jih bo delilo občinstvo.

Zgodovine, žmohta, smeha in solz polna predstava vam bo nedvomno razkrila neprecenljive kotičke improligaške poti od začetkov do danes.


Igrajo: Maja Dekleva Lapajne, Mihael Šorli, Miha Možina, Toni Cahunek, Katarina Veselko, Martin Zupančič in Jan Cunja.

Moderirata: Teodora Švet in Jaka Korošec

Glasbenik: Rok Šinkovec


PETKOVA VSTOPNICA = Predstava spominov + Pod vodo

PET, 24. 11. 2023


Impro liga 30: Pod vodo / 22:00

potopljen performativen koncert


Alenka Marinič In Maja Dekleva Lapajne sta svojo uspešno performersko pot začeli v rosnih letih Impro lige in že takrat želi aplavze. Za rojstni dan programa, nam bosta pričarali glasbeni spektakel, kjer umetnici raziskujeta in gneteta igrivo zmes koncerta in gledališke predstave. Tematsko projekt črpa iz življenjskih pozicij sodelujočih umetnic in njunega razumevanja trenutne družbene situacije. Pod vodo je duhovit odrski razmislek o tem, kje trenutno smo in kam se lahko umaknemo.

 

Avtorici in izvajalki: Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič
Kostumografija in svetovanje za sceno: Katarina Zalar
Svetovanje za gib: Andreja Rauch Podrzavnik
Produkcija: Družina umetnosti Narobov

 

Žur / 23:00

DJ program in žur do jutranjih ur za vse impro divjake.PETKOVA VSTOPNICA = Predstava spominov + Pod vodo

SOB, 25. 11. - NED, 26. 11. 2023

 

Impro liga 30: Impro maraton, 25-urna predstava / od sobote, 25. 11. ob 20:00 do nedelje, 26. 11. do 21:00


Impro maraton je predstava, ki tako nastopajoče, kot občinstvo porine na meje svojih zmožnosti. Prav na teh mejah, pa se zgodijo najbolj nore in magične stvari. Gre za 25 ur neprekinjene improvizacijske predstave, z bolj ali manj enako zasedbo, ki se iz ure v uro bolj približuje deliriju, kar privede do vedno bolj odštekanih prizorov. Občinstvo lahko prosto vstopa in izstopa tekom celotnega časa predstave, seveda pa se vedno najdejo tudi pravi borci in borke med gledalci, ki zdržijo celotnih 25 ur, sodelujejo in skrbijo za navdih improvizatorjev_k z svojimi predlogi ter resnično postanejo globoko nepogrešljivi del predstave.

Edinstvena in nepozabna izkušnja ter najmanj športen, a najbolj odštekan maraton, ki ga nočete zamuditi.


Igrajo: Petra Ajdovec, Tosja Flaker Berce, Peter Frankl, Mojca Frim, Olivija Grafenauer, Jošt Jesenovec, Lovro Jug, Eva Jus, Eva Kern Nanut, Tim Kern, Jaka Korošec, Mistral Majer, Vid Sodnik, Katja Sterle, Sara Šoukal, Teodora Švet, Maja Trampuš in Veronika Vižintin.


Glasbeniki: Urh Mlakar, Vid Terzer in Luka Pogačnik

PON, 27. 11. 2023

 

Impro liga 30: Tekma 3. desetletja / 20:00


Najboljše improvizatorje in improvizatorke zadnjega desetletja Impro lige, med katerimi mnogi še danes tekmujejo v programu, smo razdelili v dve izjemni ekipi, ki se bosta na veliki tekmi desetletja borili za naslov ultimativnih legend obdobja od 2013 do 2023. Vsi še dobro uigrani in aktivni na današnji improvizacijski bodo zagotovo postregli s spektaklom, celotna tekma pa bo potekala na način kot se je igralo v tem desetletju

 

Igrajo: Rok Bohinc, Mojca Frim, Olivija Grafenauer, Jošt Jesenovec, Eva Kern Nanut, Tim Kern, Jaka Korošec, Luka Piletič, Žiga Regina, Nejc Šmit, Maja Trampuš in Veronika Vižintin.

Moderira: Jan Hrušovar

Sodita: Urša Strehar Benčina in Mistral Majer

TOR, 28. 11. 2023

 

Impro liga 30: Tekma 2. desetletja / 20:00 


Obdobje od 2003 do 2013 zavzema tudi zlata leta Impro lige, ko se je program prenovil in dodobra zasidral v oči in srca javnosti. Iz tega obdobja impro lige je zraslo veliko ljudi, ki so še danes močno prisotni na različnih odrih. Nekateri izmed njih se bodo spopadli na ultimativni tekmi legend tega obdobja, ki bo odigrana v slogu tekem, ki so se izvajale takrat. Nostalgično potapljanje v zlate čase programa impro liga.

 

Igrajo: Peter Frankl, Boštjan Gorenc - Pižama, Jan Hrušovar, Luka Korenčič, Juš Milčinski, Zala Orel Vidali, Nina Sojar Košorok, Urša Strehar Benčina, Jaka Šubic, Jani Šumak, Sašo Weilgoni, Matic Kozina in Silvana Žorž.

Moderira: Jure Karas

Sodita: Nina Orlić in Tina Zdešar Kolenc

SRE, 29. 11. 2023

 

Impro liga 30: Tekma 1. desetletja / 20:00 


Prav na  30. rojstni dan Impro lige, ko je bila na nekdanji Dan republike odigrana prva tekma ob polni luni v KUDu France Prešeren leta 1993, se bomo poglobili v njene začetke.

Legendarni veterani, ki so v prvem desetletju obstoja Impro lige skupno gradili ta čudovit program, se vračajo na oder za resnično nostalgično in zgodovinsko tekmo, ki bo zastavljena prav tako, kot v tistih časih. Edinstven in zabaven pogled v preteklost nam bodo pričarali danes javnosti zelo poznani obrazi, in se spominjali svojih mladostnih začetkov v gledališču.

 

Igrajo: Igor Bračič, Miha Brajnik, Mojca Dimec, Irena Duša, Mojca Funkl, Matjaž Javšnik, Jure Karas, Tomaž Lapajne Dekleva, Alenka Marinič, Urška Mlakar, Boštjan Napotnik - Napo, Goro Osojnik, Andrej Rozman - Roza in Goran Završnik.

Moderira: Toni Cahunek

Sodita: Jani Sever in Iztok Osojnik

 

Rojstnodnevne želje in torta / 21:30

Praznovanje se seveda sklene s trenutkom, ko skupaj upihnemo svečke in zaželimo še mnogo ustvarjalnih let programu Impro liga in improvizacijskemu gledališču v Sloveniji.

 


PET, 24.11.- SRE, 29.11.2023

Spremljevalni program

Razstava: 30 let Impro lige 


Klub SOT 24,5, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

(V stavbi Lovci, vhod Tiffany)

Otvoritev: 24. 11. ob 18:00

 

Razstavo si lahko ogledate med praznovanjem obletnice, dve uri pred in dve uri po vsaki predstavi, med Impro maratonom pa med 8:00 in 22:00. Na nostalgije polni razstavi bodo na ogled: izbrani fotografski arhiv Impro lige, pomembni improligaški artefakti ter performans Impro liga na pijači, kjer boste lahko spremljali javno privaten pogovor različnih sedanjih in bivših improligašev, ki bodo obujali spomine na svoje čase v programu impro liga.

 

Koncept in avtorstvo razstave: Teodora Švet


Odpiralni čas razstave:

PET, 24.11. / 18:00 - 20:00

SOB, 25.11. / 18:00 - 20:00

NED, 26. 11. /

PON, 27. 11. / 18:00 - 20:00 in 21:30 - 23:00

TOR, 28. 11. / 18:00 - 20:00 in 21:30 - 23:00

SRE, 29. 11. / 18:00 - 20:00 in 21:30 - 23:00


POZIV ZA SPOMINE

Dragi improvizatorji, improvizatorke, improligaši, improligašice, podporniki_ce programa Impro liga în zvesti gledalci,

 

program Impro liga v novembru obeležuje 30 let delovanja. V tem času je bilo izvedenih preko 1.000 predstav in vključenih preko 650 gledaliških improvizatorjev, izvedli smo neprešteto število prizorov, povezalo pa se je ogromno ekip, skupin in kolektivov. Ker pa številke same ne povedo, zakaj je Impro liga pomemben in lep program, vas prosimo, da nam pri tem pomagate. Izjemno veseli bomo vaših spominov, doživetij in anekdot, tako z odra kot iz pred ali za-odrja, z vaj in doživetij vaše skupine ali pa morda prizorov, ki so se vam zaradi nečesa posebnega vsidrali v spomin.

Če imate zgodbo, spomin ali anekdoto povezano z Impro ligo, bomo izjemno veseli, če jo delite z nami. Nekatere spomnine bomo uporabili na razstavi, ki bo potekala ob obletnici, nekatere pa v uvodni Impro liga 30: Predstava spominov. Odprti smo tudi za tiste, ki jih z javnostjo ne želíte deliti in bodo prišle samo do nas, aktualnega vodstva programa.

Svoje spomine nam lahko pošljte na e-naslov: liga@drustvoimpro.si do SRE, 22.11. s pripisom SPOMIN IMPRO LIGA ter opombami: za javnost/zasebno, podpisano/anonimno. 

Vnaprej se vam zahvaljujemo za vaš odziv!

 

Teodora Švet, Jaka Korošec in Mistral Majer,

vodje programa Impro liga

Društvo IMPRO

liga@drustvoimpro.si

MEDIJSKI PRISPEVKI, ODMEVI IN RECENZIJE

Pogovor o 30 let programa Impro liga, oddaja / 19. 11.  2023, Radio Študent, Odprti termin / https://radiostudent.si/druzba/odprti-termin/impro-liga-30-let

Članek Prva impro tekma na nekdanji dan republike / 24. 11. 2023, Dnevnik /  https://www.dnevnik.si/1043038015/Oder/prva-impro-tekma-na-nekdanji-dan-republike

Prispevek Tri desetletja Impro lige, najstarejšega programa gledališča "hitrih misli in reakcij" v Sloveniji / 28. 11. 2023, RTV MMC, Oder / https://www.rtvslo.si/kultura/oder/tri-desetletja-impro-lige-najstarejsega-programa-gledalisca-hitrih-misli-in-reakcij-v-sloveniji/689833

Prispevek 30 let Impro lige, najstarejšega tekmovanja v športnem gledališču na Slovenskem / 28. 11. 2023, TV SLO: oddaja Kultura /  https://365.rtvslo.si/arhiv/kultura/175004803

 Prispevek, recenzija Naj živi impro! / 30 let Impro lige / 1. 12.  2023, Val 202 / https://val202.rtvslo.si/podkast/aktualno-202/173251477/175005450

Ime tedna - Andrej Rozman - Roza: Skupno ustvarjanje na odru zbliža ljudi / 4. 12. 2023, Val 202 / https://val202.rtvslo.si/podkast/ime-tedna/583/175006129

Prispevek, recenzija 30 let Impro lige / 5. 12. 2023  Radio Študent, Kulturni obzornik / https://radiostudent.si/kultura/kulturni-obzornik/30-let-impro-lige

Andrej Rozman - Roza: Mislim svoje mesto: Ob jubileju Impro lige / 13. 12. 2023, Dnevnik, Mislim svoje mesto / https://www.dnevnik.si/1043039263


Program festivala Impro liga 30 let web.pdf