Drugi projekti

Učenje mladih skozi umetnost // Youth learning through arts

marec 2021 - december 2022

Erasmus+ projekt strateškega partnerstva, v katerem naslavljamo uporabo umetnosti pri mladinskem delu. Projekt združuje 6 organizacij iz treh evropskih držav, ki se ukvarjajo s kulturno-umetnostno vzgojo in izobraževanjem pedagogov in mladinskih delavcev. Znotraj projekta slovenska ekipa raziskuje uporabo improvizacijskega gledališča za naslavljanje različnih tem (v našem primeru okoljska kriza) ter različnih ciljnih skupin in dostopnosti. V sklopu projekta organiziramo tudi izobraževanja za pedagoge, nastale pa bodo tudi javno dostopne e-knjižice z opisi razvitih metod in ugotovitev.


Nosilec projekta: Association of Finnish Children's Cultural Centers

Partnerji v projektu: Malopolski institut kultury, Luonto-Litto, Cricoteka, Pionirski dom - Center za kulturo mladih, Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Projekt je financiran s strani programa Erasmus+.

ŠILA_Šolska impro liga_25 let_letak.pdf

ŠILA 25 let

11. marec - 9. april 2022


Kaj vse bi morali početi, ko dopolnemo 25 let? Internet je poln nasvetov in prvi zadetek na medmrežju je "Izkoristite svojo ustvarjalnost".

Mi smo to dosegli že ob rojstvu. ŠILA - Šolska impro liga že 25 let skrbi za kreativno preživljanje prostega časa, nore prizore, odštekane like, čustvene zgodbe in bizarne odnose, ki jih ustvarjajo šilarji in šilarke pred očmi in s pomočjo gledalcev in gledalk.

Ko smo davnega leta 1997 projekt ŠILA zagnali, je bil naš moto: "ŠILO v vsako šolo". Temu motu ostajamo zvesti še danes. Petindvajset let delovanja praznujemo tako, da s šilarji in šilarkami potujemo po različnih krajih po Sloveniji, v želji, da bi približali našo dejavnost vsem mladim.


Celoten razpored praznovanja ŠILA 25 let:


11. 3. 18:00 Dijaški dom Tabor Ljubljana

12. 3. 17:00 MC Slovenj Gradec

18. 3. 18:00 Mestna knjižnica Kranj

19. 3. 16:00 Celjski mladinski center

23. 3. 17:00 Gimnazija Nova Gorica

25. 3. 17:00 Center mladih Koper

26. 3. 13:00 Ljubljana, Pionirski dom (Komenskega 9) - MIŠ 15 let

26. 3. 18:00 MC Idrija

1. 4. 17:00 eMCe Velenje

2. 4. 18:00 MC Zagorje ob Savi

8. 4. 19:00 MC Kotlovnica Kamnik

9. 4. 15:00-19:00 Ljubljana, Dijaški dom Tabor


ŠILA - Šolska impro liga je program improvizacijskega gledališča namenjen srednješolcem, ki že od leta 1997 spodbuja kulturno rekreacijo mladih. Vsako leto sodeluje od 20 do 30 dijaških skupin iz srednjih šol in mladinskih centrov iz vse Slovenije. V ŠILI letno sodeluje okoli 300 dijakov in dijakinj, ki uprizarjajo lastne predstave po principu mladi za mlade. ŠILA je največji in najstarejši kontinuiran gledališki program za mlade in prejemnica številnih nagrad in priznanj ter primerov dobrih praks. ŠILA pa je tudi skupnost - dijakov_inj, mentorjev_ic, gledališkega osebja, prostovoljcev_k, zvestih gledalcev_k, nekdanjih šilarjev_k, srednjih šol, mladinskih centrov in organizacij, učiteljev_ic in ravnateljev_ic. Ob 25. obletnici delovanja želimo program popeljati v različne kraje in mladinske centre ter tudi do novih šol, da bi se ustvarjalni impro dijaški duh sodelovanja razširil še dlje.

Več na www.sila-impro.si


Improvizacijsko gledališče je gledališče brez vnaprej pripravljenega scenarija. Improvizatorji in improvizatorke prizore gradijo skupaj spontano na mestu in s pomočjo predlogov občinstva.


Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

Moč skozi improvizacijo

marec - september 2021

Znotraj solidarnostnega projekta Moč skozi improvizacijo je skupina petih mentoric raziskovala praktično uporabo metod improvizacijskega gledališča pri delu z ranljivimi skupinami. Projekt so izvedle v sodelovanju s programom psihosocialne pomoči mladim Centra za socialno delo Ljubljana, enota Ljubljana-Center. Trajal je 7 mesecev in bil sestavljen iz treh faz. Prva je bila pregled orodij in metod, ki so jih mentorice usvojile skozi leta mentorskega dela, ter snovanje novih delavnic, ki so bile usmerjene v delo z mladimi iz depriviligiranih okolij. Za rdečo nit delavnic so izbrale spoznavanje in prevzemanje novih (družbenih) vlog. Druga faza je bila izvedba celodnevne delavnice na taboru za mlade Centra za socialno delo Ljubljana, enota Ljubljana - Center, in društva Odmev ter na taboru namenjen šilarkam - srednješolkam, ki se tudi sicer ukvarjajo z gledališko improvizacijo. Tretja faza je bila evalvacija projekta, tako na ravni udeleženk kot tudi njihovih mentoric.

V sklopu projekta je nastala tudi publikacija Moč skozi improvizacijo, v kateri so navedene uporabljene metode ter njihova evalvacija. Elektronska verzija publikacije je javno dostopna v naši digitalni knjižnici.

Projekt je bil financiran s strani Evropske solidarnostne enote.