Kaj počnemo

Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO je osrednja organizacija improvizacijskega gledališča v Sloveniji, tako na področju razvoja in izvedbe uprizoritvenih praks impro gledališča kot tudi pedagoških metod, ki izhajajo iz te gledališke smeri.  Prepoznani smo kot ena najpomembnejših organizacij na področju gledališke kulturno-umetnostne vzgoje za otroke in mladino. O tem pričajo nazivi dobrih praks in državno priznanje v mladinskem sektorju.

Društvo IMPRO je nevladna organizacija v javnem interesu na področju mladinskega sektorja in kulture. Ustanovili smo ga leta 2012, da smo nadaljevali z delom in z razvojem programov, ki so pred tem potekali v okviru KUD France Prešeren Trnovo od leta 1993 dalje.

Smo producent uprizoritvenih umetnosti. Med naše najdolgotrajnejše in največje projekte se umešča Impro liga, temeljni program impro gledališča za odrasle, ki v večjem obsegu poteka kot vseslovensko tekmovanje skupin ustvarjalcev_k oz. performerjev_k. Glavnina sezone je organizirana kot tekmovanje med skupinami, ki poteka vsako leto že od 1993. Nepozabna mešanica športa in gledališča, ki prebudi navijaškega duha, se pokaže na impro tekmi s čisto pravimi sodniki, ocenami, disciplinami in izzivi, ki določijo zmagovalca tekme in sezone. Pod težkimi pogoji in omejitvami, se vedno najbolje znajdejo - ustvarjalci. Ob tekmovanju v programu pripravljamo tudi Impro liga Specialke, ki so dolgometražne tematske in raziskovalne impro predstave, ter projekte Impro pokal in Medfakultetno impro prvenstvo.

V društvu deluje kolektiv ustvarjalcev_k Gverila teater, ki raziskuje izrazno moč impro gledališča s pomočjo impro režiserjev in impro scenografije ter kostumografije. Projekt poteka od leta 2004, današnji kolektiv pa skupaj ustvarja od leta 2009 dalje. Zaznamuje jih poigravanje s popularnimi žanri in prek njih odpiranje globljih vprašanj o družbi in kulturi, v katerih so razvili svojevrsten in prepoznaven način uprizarjanja. Začarali vas bodo s svojo svežino, igrivostjo in "trash" estetiko.

Znotraj društva deluje tudi nehierarhični impro kolektiv Improške. Gre za projekt performerk, ki so se združile, ker rade ustvarjajo skupaj in zato, ker jih zanima, kakšno vlogo na odru igra spol, kako se lahko igramo s spolnimi stereotipi in jih presegamo. V okviru kolektiva raziskujejo vprašanja spola in se lotevajo različnih projektov, kjer se poigravajo s spolnimi stereotipi in njihovo subverzijo. Skupina je nastala leta 2014, od takrat pa je sodelovala na številnih festivalih kot npr. Goli oder, Rdeče zore, Sindikat odklonskih entitet, Dobimo se prek Škucem, Rdeči revirji idr.

Smo tudi izvajalci KUV vsebin in razvijamo gledališko pedagogiko. Najpomembnejši projekt je ŠILA - Šolska impro liga, program kulturnega razgibavanja dijakov_inj, ki poteka od leta 1997 dalje. Srednješolske skupine na rednih vajah pod vodstvom izkušenih mentorjev_ic razvijajo svoje mehke, socialne in uprizoritvene veščine. Ob rednih petkovih terminih pa na gledaliških odrih igrajo predstave po principu mladi za mlade, kjer se srečata vsaj dve skupini. V ŠILI letno sodeluje 25-30 dijaških skupin, ki odigrajo več kot 50 predstav.

MIŠ - Mala impro šola je gledališki program za osnovnošolce_ke od 6. do 9. razreda OŠ. Na partnerskih šolah potekajo redne delavnice pod vodstvom strokovnih gledaliških pedagogov_inj, skupine pa se nekajkrat letno srečajo tudi na MIŠ prireditvah. Program poteka od leta 2007 dalje.

Bodigratreba+ je izobraževalni program za mentorje_ice impro gledališča, mladinske delavce in gledališke pedagoge ter tudi za druge gledališke sodelavce_ke. V sklopu programa obstaja t.i. mentorska zbornica, v okviru katere usposabljamo nove mentorje po principih izmenjave znanja in dobrih praks, delavnic, študijskih primerov, predavanj, razigravanj in raziskovalne dejavnosti. V sklopu programa oblikujemo tudi strokovna gradiva, kot je ŠILA mentorski priročnik: ogrevalne igre in discipline.

Od leta 2019 sodelujemo v konzorciju z Lutkovnim gledališčem FRU-FRU, Društvom Hiša otrok in umetnosti in Gledališčem Ane Monro v projektu Umetnost - način življenja. Povezale smo se štiri nevladne organizacije, ki delujemo na polju uprizoritvene umetnosti, a se ukvarjamo z različnimi oblikami gledališča in nagovarjamo različne ciljne skupine. Primarni namen našega skupnega sodelovanja je izobraževanje oziroma vzgajanje različnih generacij prebivalstva v aktivne prejemnike kulturnih dobrin preko spoznavanja različnih gledaliških praks. Sekundarni namen je kontinuirano izobraževanje in usposabljanje mentorjev na tem področju. Končni cilj projekta je vzpostaviti prvo prakso vseživljenjskega učenja z gledališčem v Sloveniji. Projekt podpira Ministrstvo za javno upravo RS.

V drugih projektih razvijamo tudi raznovrstne aplikativne uporabe metode impro gledališča za namen doseganja večje inkluzivnosti različnih družbenih skupin. En od naših projektov je Improviziraj z mano, kjer se povezujemo z Društvom za kulturo inkluzije in Centrom Janeza Levca. Za strokovne delavce v VIZ pa pripravljamo strokovna izobraževanja, ki so na voljo v katalogu KATIS (2 programa Improkluzija).

Smo člani Društva Asociacija, CNVOS-a in Mreže vključujočih organizacij.

Reference: